header image
Aktuelt
Gasværksvejens Skole PDF Udskriv E-mail
Brugerbedømmelse: / 0
DårligBedst 
skrevet af Steen Bernichow   
søndag, 08 juli 2007
HOP TIL
Den første tid
Lærerne
Friluftsskolen
De sidste år i underskolen
Min brors skoletid

FRILUFTSSKOLEN

I 3. klasse blev jeg flyttet til Friluftsskolen, som lå et godt stykke ude på Amager i tilknytning til Skolen ved Sundet. Det var for lidt svagelige børn, hvad jeg jo måtte have været, selv om jeg slet ikke følte mig sådan.

 Det blev en dejlig tid, fyldt med lys og sol og lange dage. Der var omfattende spise‑ og hvilepauser mellem timerne. Skolen var forsynet med en kæmpe kantine, hvor alle ca. 200 elever spiste sammen under rolige forhold. Madmor satte sig efter maden op på et af bordene og læste op af en børnebog, f.eks. Frændeløs, under tilhørernes åndeløse tavshed. Vi sang også sange før eller efter måltiderne, især "Jeg er havren", som irriterede mig. Hvordan kunne man være havre ? Desuden var havregrød rædselsfuldt. Tilsvarende var der en kæmpe liggesal, hvor vi hver eftermiddag skulle ligge og sove. Jeg sov nu ikke meget, men slappede dejligt af.

 Desuden var der grønne arealer, et ukendt begreb for mig i skolesam­menhæng. Her og i skolegården kunne vi lege længe og godt. Vi løb sprint og lavede fægtekampe. Det sidste var jeg meget god til, og vandt som regel. Også til løb udmærkede jeg mig.

 Klasseværelserne var polygone, sikkert 6‑kantede. Den ene vægside bestod af glaspartier, der ville kunne skydes til side og lade solens livgivende stråler nå ind til os forkomne storbybørn. Men de blev nu aldrig skudt til side, hvad vi altid håbede på.  

 Der blev aldrig slået eller givet eftersidning. Vi fik heller ikke lektier for, så mange forældre, eller var det naboer? ængstedes for, hvordan det skulle gå de små poder i det almindelig kapløb om gode karakterer, når vi kom tilbage til det virkelig liv.

 Vi skulle altså ikke slæbe bøger frem og tilbage, men de blev opbevaret i rum i en reolvæg. Man skulle holde orden i sit åbne rum, og hver lørdag uddelte vores klasselærer, hr. Vestergaard, et religiøst glans­billede til den, der havde finest orden. Jeg fik mange små Carl Bloch‑billeder.

 Vores lærer var nu meget god. Han  blev senere præst. Når vi havde lavet vores tildelte opgaver i dansk, kunne vi gå op og låne en roman hos ham, som han fremdrog fra skrivebordets ene rum. De var alle indpakket i brunt kar­dus, og her fik jeg læst rigtig mange gode børnebøger. Unødvendigt at fortælle, at der var absolut læsero til disse aktiviteter.

 Jeg blev meget gode venner med en dreng fra 2.klasse, som absolut var lige så stor som vi andre fra 3.klasse. Vi fulgtes hjem med linie 5 fra Amager. Han boede i Stormgade, i et af de gamle palæagtige huse. Jeg tror han hed Bo.


Sidst opdateret ( torsdag, 29 juli 2021 )
< Forrige
Hvem er online?
Vi har 93 gæster online
Hilsner

Efterårets farvepalet i Tisvilde Hegn
Læs videre...
Sidste Nyheder
Statistik
Besøgende: 998453