header image
Aktuelt
Andersen-slægten fra Norge PDF Udskriv E-mail
Brugerbedømmelse: / 0
DårligBedst 
skrevet af Administrator   
torsdag, 07 december 2006

Takket være norske lokalhistorikere kan vi spore Andersen-slægten meget langt tilbage i den norske historie.

Vi kan af efternavnet slutte tilbage til den første repræsentant, nemlig en Alf eller Alv, for den første, vi har data om, er en Ingvald Alvsen (ca. 1617-1684), der var gårdfæster på St. Åsvistad i Hamar i Hedemarken, Norge. Stedet ejedes af godset Storhamar.

Slægten flyttede senere til en mindre nabogård, fæstegården Gryttingsøgård, som også hørte til Storhamar-godset. Det interessante ved denne gård er imidlertid, at man i vikingetiden før gårdens tilblivelse havde haft et gudehov liggende på stedet, hvorfor gården ofte kaldtes Hovs-øgården.

Gryttingsøgården i 1996. NB det gamle stabbur. Ordet kommer af "bu" på norsk, jvf. det danske 'fadebur'. Her opbevaredes gårdens forråd. Det skulle stå på 'pæle' , for at fugt ikke skulle ødelægge madvarer etc.

Et barnebarn efter Alv, Ingvald Jensen, købte i 1729 gården, og den forblev i slægtens eje til og med  Hallvord Andersen, død her 1890.

En senere efterkommer, Anders Andersen (1824-1890), blev uddannet i Christiania til kleinsmed og tog til Danmark, hvor han blev gift med en dansk kvinde, Frederikke Dorthea Bernickow. Anders Andersen endte som kleinsmedemester i Hillerød, og blev stamfader til den danske Andersen-gren. Hans ældste søn blev døbt Olaf Frederik, hvor Olaf viser hen til den norske oprindelse, og en anden blev den første vandværksbestyrer i Hillerød, Carl Halvor Andersen, som helt tydeligt er opkaldt efter den norske slægtning på Gryttingsøgården, Hallvord Andersen. 

 

Sidst opdateret ( fredag, 02 december 2011 )
< Forrige   Næste >
Hvem er online?
Vi har 48 gæster online
Hilsner

 
Minde om sommeren

Læs videre...
Sidste Nyheder
Statistik
Besøgende: 1024159