header image
Aktuelt
Henrich Wilhelm von Huth PDF Udskriv E-mail
Brugerbedømmelse: / 2
DårligBedst 
skrevet af Administrator   
mandag, 22 juni 2020

ImageHeinrich Wilhelm von Huth (17. august 1717 i Costewitz, Sachsen – 6. maj 1806) var en dansk general, officer og statsminister.

Statsminister 24 april 1784 til sin død.

Huth tog aktiv del i Statskuppet i 1784, idet han hørte til de mænd, til hvem kronprins Frederik, efter at denne i 1781 havde opnået regeringsmyndighedsalderen, 13 år, henvendte sig for at vinde støtte for sine planer med hensyn til som tronfølger at få andel i statsstyrelsen under kongens svaghedstilstand og bryde den magt, som enkedronning Juliane Marie og hendes søn, Arveprins Frederik, støttede af det Guldbergske kabinet, havde fået. 14. april 1784, 10 dage efter sin konfirmation, indtrådte kronprinsen i Statsrådet (benævnt Gehejmestatsrådet), og han benyttede denne lejlighed til at erhverve kongens approbation på kabinettets afsked samt på A.P. BernstorffsFrederik Christian Rosenkrantz’, Henrik Stampes og Huths indtrædelse i Statsrådet. Huth blev således den nævnte dag statsminister, hvilken stilling han beklædte til sin død. Det skal her med det samme anføres, at han 25. januar 1776 var blevet naturaliseret som dansk adelsmand og 9. december 1783 udnævnt til Ridder af Elefanten.

Huth var kronprinsens vejleder i krigskunsten og hans rådgiver i militære spørgsmål og ledsagede ham på hans rundrejser i 1787 og 1788 i de tre landsdele. Som medlem af Statsrådet tog Huth sig væsentlig kun af militære sager og blandede sig ikke i andre statsanliggender, med mindre man udtrykkelig henvendte sig til ham desangående. Fra 1796 deltog han ikke mere i Statsrådets forhandlinger. Derimod vedblev han med usvækket iver at røgte sin gerning som chef for Artillerikorpset og Ingeniørkorpset, og han indlagde sig store fortjenester af disse våbens udvikling.

Ridder af elefanten 1783. Med på billedet "Et spilleparti".

Sidst opdateret ( onsdag, 24 juni 2020 )
< Forrige   Næste >
Hvem er online?
Vi har 32 gæster online
Hilsner


Tisvildeleje en efterårsdag
- klare farver, men koldt.

Læs videre...
Sidste Nyheder
Statistik
Besøgende: 897272