header image
Aktuelt
J. H. W. von Haffner: Et spilleparti PDF Udskriv E-mail
Brugerbedømmelse: / 0
DårligBedst 
skrevet af Administrator   
søndag, 21 juni 2020

Johan Heinrich Wilhelm von Haffners: Et spilleparti i Kronprins Frederiks audiensgemak på Christiansborg.

Dette interessante billede er omgærdet af en del uafklarede spørgsmål. En registrant over Jægerspris Slots inventar angiver, at billedet er "bestilt" 1808 hos kunstneren. Ligeledes skulle der efter signaturen stå årstallet 179?, det sidste ciffer var ikke til at læse pga. rammen. Men situationen, som det forestiller, kan senest have fundet sted d. 26/2 1794, den dag det første Christiansborg brændte. Værket har åbenbart været opbevaret hos kunstneren helt til 1808, og i forbindelse med hans død er det afhændet til arveprinsens søn Christian Frederik, den senere Christian 8. Måske derfor har det undgået den forfærdelige ildebrand. At det skulle være udført på "bestilling" 14 år senere i 1808, synes ikke sandsynligt, det overvældende arbejde med en sådan rekonstruktion taget i betragtning.

Klik på billedet for at åbne det!
Klik på billedet for at åbne det!
Klik på billedet for at åbne det!
Klik på billedet for at åbne det!
Klik på billedet for at åbne det!
Klik på billedet for at åbne det!
Klik på billedet for at åbne det!
Klik på billedet for at åbne det!

 Der har tidligere blandt historikere været tvivl om stedet, hvor selskabet foregik. Man har seriøst foreslået Amalienborg, men nu er der vist ikke mere nogen tvivl om, at stedet er kronprinsens Audiensgemak på det første Christiansborg Slot. På den tid blev gemakkerne her benyttet af arveprins Frederik, og man kan sandelig ikke sige, at kronprinsen syner af meget på billedet, mens Juliane Marie og hendes søn arveprinsen spiller en dominerende rolle. Man kan godt forestille sig, at det er arveprinsens søn, Christian Frederik, den senere Christian 8. der i 1808 har købt billedet. Senere befandt det sig på Jægerspris Slot, som ejedes af arveprinsen, hvorefter Christian Frederik. Her befinder billedet sig fortsat og er udstillet.

Trods alt forekommer det rimeligst, at billedet er fremstillet, inden ildebranden fortærede slottet. Det befandt sig i sikkerhed hos kunstneren. Portrætligheden er særdeles stor, som et nogenlunde samtidigt notat i registranten fastslår. Folk, der havde kendt personerne, kunne let fastslå identiteten, og identifikationen er ført videre i registranten. Man tør næsten ikke tænke på, hvor få man i dag med sikkerhed ville kunne navngive.

Det forekommer mest sandsynligt, at det er arveprins Frederik, der har bestilt billedet i sin tid. Det foregår i hans gemak, og vi ser en lille handling, som leder opmærksomheden hen på ham, idet en hofmand retter en henvendelse til ham. Dette træk ser vi også på Haffners tegning fra 1781 af appartementssalen. I baggrunden er der ligeledes et spilleparti i gang, og minsandten om ikke en person, der kunne ligne arveprinsen vender sig om til en hofmand på samme måde som på vores billede. Det skal vise, at arveprinsen er den ledende person, selv om hovedpersonen er den 11-årige kronprins Frederik (6.)

Om der er tale om en bestemt begivenhed, lader sig for nærværende ikke afgøre. Er der tale om arveprinsens 40 års fødselsdag, d. 11/10 1793? Næppe tænkeligt, fordi kronprinsesse Marie Sofie da kun havde 17 dage til sin nedkomst med datteren Caroline, og hun ligner bestemt ikke en højgravid kvinde. At det skulle udspille sig på selve dagen, da slottet brændte, er heller ikke så sandsynligt, idet lyset ikke just virker vinterligt.

Hvilket spil er der tale om?

Man spillede en del forskellige spil ved hoffet. Vi har plantegninger fra Struensees tid for spillebordsopstillingen i appartementssalen, den næststørste sal på slottet, og på denne tid, før riddersalen stod færdig,  den største. Der spilledes ved store cirkelrunde borde med plads fra 8-12 spillere. Desuden en masse firemandsborde til Quadrillespil og så et stort bancobord. På vores billede ses 12 personer ved bordet, men de synes at være opdelt i 3 spillepartier. Vi ser 2 personer med kort på hånden, Louise Augusta og hendes mand hertug Frederik Christian af Augustenborg. De har en 6 kort på hånden, mens mange andre synes at have givet pas-melding. Vi har altså 6 kort på hånden, jetons og en fælles pulje og pasmeldere med deres kort på bordet med bagsiden op. Det leder tanken hen på hasardspillet Loup (ulv), hvor esset, er det højeste trumf-kort.(1)

Blandt de mange detaljer hæfter man sig netop ved Louise Augusta, der sidder med  hjerter es på hånden. Ud over at vise hende som den formentlige vinder af partiet kunne det også være  en diskret hentydning til hendes herkomst som kærlighedsfrugt af Caroline Mathilde og Struensees forhold? Der spilles med jetons, ud for kongen ligger en lille bunke af forskellig form, og midt på bordet på en asiet ses formentlig puljen. Hvad snakker prins Emil og arveprinsen om? Det synes at vække opmærksomhed hos hofmændene bag kongen. Måske er det en meddelelse, der lige er kommet ind ad døren via kammerjunker Brockenhuus og lakajerne i forværelset, og hvem kikker enkedronningen og kronprinsen så venligt på? Er det Frederik Christian af Augustenborg, som de venter på skal spille ud. 

Tryk på billedet, og du kan se flere.

Klik på billedet for at åbne det!
 

(1) Se f.eks. "Das neue Königliche l’Hombre nebst einer gründlichen Anweisung" 1821, s. 347

 

Sidst opdateret ( lørdag, 29 maj 2021 )
Næste >
Hvem er online?
Vi har 26 gæster online
Hilsner
Image En dag sent i april, en skovsøidyl af de klassiske.
Læs videre...
Sidste Nyheder
Statistik
Besøgende: 897266