header image
Aktuelt
Tønnies fotoarkiv i Ålborg PDF Udskriv E-mail
Brugerbedømmelse: / 0
DårligBedst 
skrevet af Administrator   
søndag, 01 august 2010

Rettelse: Vedkommende billede forestiller ikke Helga Hjorth, men lillesøsteren Ingrid Hjorth

Jeg var på jagt efter nogle portrætfotos af frk. Louise Hjorth, som levede i Ålborg omkring århundredskiftet 1800/1900. For et års tid siden havde jeg på nettet fundet en database over Tønnies negativer, som tilhørte Aalborg Stadsarkiv. Her fandt jeg en del frk. Hjorth-navne, og især de navne, der havde tilføjet gadenavnet: Gravensgade var interessante. Desværre slog mit forsøg på at bestille dem over nettet fejl pga. programmets mangler. (Det fungerede ikke, hvis man bestilte flere forskellige aftryk).

Først i juli 2010 under hedebølgen fik jeg lejlighed til at besøge arkivet. Det var ikke det bedste tidspunkt, for der var mangel på personale i ferietiden. En arkivfotograf fremtog 4 negativer af de 8, jeg mente havde relevans. (Der var flere, men man kunne kun få 8 frem ad gangen). Af de 8 negativer kunne dog kun de 4 fremtages, for dels var nogle så ødelagte, at man ikke kunne håndtere dem, dels lå nogle andre så højt, at man måtte have en specialuddannet arkivbetjent til at fremtage disse, og han havde desværre ferie.

Imidlertid var der 4 fremme. Det var svært at bedømme identiteten ud fra selve negativet, men 2 af de 4 havde tilføjelsen: Gravensgade, og navnlig disse syntes at have en vis lighed med frk. Hjorth.  Alderen passede glimrende, så jeg betænkte mig ikke på at bestille de 4, selv om hvert skannet billede i lav opløsning kostede 100 kr.


Helga HjorthDer gik en lille uge, så modtog jeg via email de 4 billeder. Beskæmmet måtte jeg erkende, at jeg havde været for løs på aftrækkeren. Ingen af billederne forestillede frk. Louise Alfrida Hjorth. Men hvordan forklare, at de to billeder var af en ung kvinde fra Gravensgade?

Med ét måtte jeg indse, at i urmagerfamilien havde der været en niece til frk. Hjorth, som kun var 5 år yngre end hende, (og som så betydeligt bedre ud). Nu kunne jeg se familieligheden. Det var et af urmagerfamiliens medlemmer, blot ikke frk. Hjorth, men Helga Hjorth. Ja, sådan kan det gå, når man bliver lidt for begejstret. Jeg takker min skaber for, at de kun måtte fremtage 8 billeder, og at deraf 4 var utilgængelige.

Billedet, der er fra 1909 forestiller den 24-årige Helga Hjorth, datter af urmager Carl Hjorth, Gravensgade 12, Ålborg. (Bemærk, hvordan emulsionen har taget skade).

 

Sidst opdateret ( lørdag, 04 september 2021 )
< Forrige   Næste >
Hvem er online?
Vi har 35 gæster online
Hilsner
Image En dag sent i april, en skovsøidyl af de klassiske.
Læs videre...
Sidste Nyheder
Statistik
Besøgende: 1024146